Velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis poděkoval Charitě za její pomoc

23. 3. 2022

Velvyslanec Ukrajiny Jevhen Perebyjnis poděkoval Charitě za její pomoc

Během návštěvy ubytovny v Sokolské ulici v Praze 2 jsme ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise požádali o krátký rozhovor.

Jak na vás zapůsobila návštěva ubytovny pro uprchlíky, kterou provozuje Arcidiecézní charita Praha spolu s Městskou částí Praha 2?

Měl jsem možnost mluvit s lidmi, kteří tady bydlí, a všichni jsou spokojeni. Cítí se tu jako doma a jsou opravdu nadšeni, s jakou se tu setkali solidaritou. Víme, že česká vláda a česká společnost dělá maximum. Víme i o problémech, které uprchlická vlna přináší. Je to zátěž pro rozpočet, školy, úřady… Jsme za vaši pomoci velmi vděčni.

Po Vašem oficiálním proslovu jste v ukrajinštině oslovil ubytované krajany. Co jste jim řekl?

Aby si byli vědomi, že tu nejsou doma, ale na návštěvě. Aby byli vděční a svým chováním ukazovali, že jsme součástí demokratického západního světa. Povzbudil jsem je, aby věřili, že se brzy budou moct vrátit domů a pokud by se nemohli vrátit, aby se chovali tak, aby byli pro Českou republiku přínosem.

Co byste vzkázal pracovníkům a dárcům Arcidiecézní charity Praha i všem lidem, kteří se zapojují do pomoci uprchlíkům?

Chtěl bych vám poděkovat za tu výjimečnou solidaritu a pomoc, kterou poskytujete Ukrajině a našim uprchlíkům. Vím, s jakým nasazením váš tým pracuje, abyste pomohli Ukrajincům, kteří nejsou pracovní migranti, ale kteří utíkají před válkou, aby zachránili svůj život. Jsem přesvědčen, že až se vrátí domů, bude si každý z nich navždycky pamatovat, jak Češi Ukrajincům pomáhali.

Pomozte uprchlíkům na území pražské arcidiecéze

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Jelikož každá částka dokáže pomoci.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Poskytujeme podporu Ukrajincům, které válečný konflikt nutí opustit zemi
  • Poskytujeme cizincům na území Česka, kteří se ocitají v nouzi, materiální pomoc, právní a sociální doprovázení

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)