Každý rok organizujeme týdenní až desetidenní pobyt běloruských dětí v České republice. Zpravidla na přelomu července a srpna přijíždí skupina čtyřiceti až padesáti školáků ze sociálně slabých rodin Vitebské a Grodenské oblasti v Bělorusku, kterou tvoří děti z adopčního programu a jejich sourozenci.

Děti nejprve tráví prodloužený víkend v rodinách dárců, se kterými mají během roku korespondenční vztah. Další dny pokračujeme společným programem. Tradičně vyrážíme na výlet do Krkonoš, který vždy vyvolá u dětí nadšení, protože v Bělorusku nejsou hory, a tak je výlet na Sněžku vnímám jako velká senzace. Ubytování poskytuje Erlebachova bouda, která patří spolu s Aquaparkem Špindlerův mlýn k věrným partnerům projektu. Prohlídku hlavního města nám pomáhá zajišťovat další partner projektu, firma Prague Boats, díky níž se děti projedou po Vltavě, ale navštěvují i pražskou zoo, zámky v okolí Prahy a další lákavá místa.

Týden v Česku bývá zakončený společným večerem dětí, dárců a našich pracovníků, na kterém děti hrají divadlo a nachystají si také hudební a taneční scénky. Pobyt znamená pro děti doslova prázdniny snů, protože jim jejich sociální zázemí neumožňuje běžně cestovat a často je to poprvé, co vůbec jedou někam do zahraničí. V kontaktu s českými rodinami dárců navíc vznikají pevná přátelství. Na rozdíl od rozvojových zemí, kde Adopce na dálku také funguje, je tady žádoucí hlubší a trvalý osobní kontakt mezi rodinami, protože jím nedochází k sociálnímu vyloučení obdarovaných z původní komunity, ani ke kulturním nedorozuměním.

Adoptivním rodinám“ a partnerům projektu Erlebachově boudě, Aquaparku Špindlerův mlýn a firmě Prague Boats za podporu moc děkujeme!

Novinky o pomoci v Bělorusku

Aktuálně z Běloruska

12. 6. 2020

Partnerský Domov seniorů a postižených v Bělorusku potřebuje naléhavě naši pomoc

Aktuálně z Běloruska

11. 5. 2020

Děti se letos s českými „adoptivními“ rodiči neuvidí. Do Běloruska putuje materiální pomoc

Programu Adopce na dálku vděčím za šťastné dětství Aktuálně z Běloruska

15. 10. 2019

Programu Adopce na dálku® vděčím za šťastné dětství

Chtěli jsme vykřiknout: „Zůstaňte!“ Aktuálně z Běloruska

7. 8. 2019

Chtěli jsme vykřiknout: „Zůstaňte!“

Podpořte pomoc chudým lidem v Bělorusku

Pomocí Vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Každá částka dokáže pomoci.

Na co Váš dar využijeme?

• Přispějeme na zájmový kroužek dětem ze sociálně slabých rodin.
  • Zajistíme dopravu dětem na ozdravný pobyt do Česka.
  • Pořídíme polohovací postele do Domova v běloruském Kryčevě.
  • Pořídíme zdravotní pomůcky nejchudším běloruským seniorům.

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)