Zambijská matka šesti dětí inspiruje svým příběhem. Vzdělání mění její život

12. 10. 2023 Příběhy pomoci

Zambijská matka šesti dětí inspiruje svým příběhem. Vzdělání mění její život

Matka šesti dětí, paní Bridget žije v chudinské čtvrti Kyawama v zambijském Solwezi. Na trhu prodává zeleninu, kterou vypěstuje. V dětství neměla šanci dokončit základní školu. To se nyní s pomocí kurzů základní gramotnosti, které pořádá Arcidiecézní charita Praha, rozhodla změnit.

„V mládí jsem nedokončila základní školu, neměla jsem nikoho, kdo by mne finančně podpořil,“ vzpomíná paní Bridget. „Můj sen stát se zdravotní sestrou se rozplynul.“

Brzy se vdala, přišly děti a nutnost postarat se o rodinu. Vedle péče o šest dětí musí statečná žena zvládat každodenní práci na tržišti, na poli a k tomu ještě přibrala práci uklízečky v jedné z místních škol.

Tady jí svitla naděje, že by mohla ve vzdělání pokračovat. „Všimla jsem si, že do školních lavic usedají pravidelně i dospělí,“ vzpomíná paní Bridget. Probíhaly zde kurzy základní gramotnosti, které Arcidiecézní charita Praha pořádá nejen pro rodiče dětí „adoptovaných“ na dálku. Paní Bridget neváhala a hned se přihlásila.

Děti pomáhaly s domácími úkoly

Do školy docházela třikrát týdně. Rodina, přátelé, ale i sousedé jí v její snaze podporovali. Děti jí pomáhaly s domácími úkoly. „Když jsem viděla, jak se zlepšuji, lépe čtu, píšu a rozumím probírané látce, rozhodla jsem se, že se už pokusím o závěrečné státní zkoušky pro žáky sedmých tříd základních škol.“

Zkoušky úspěšně složila. Přes všechny těžkosti dosáhla svého cíle. Paní Bridget je důkazem toho, že odhodlání a touha po vzdělání nemají žádné hranice. Její inspirující příběh připomíná, že každý má potenciál změnit svůj život. Naším posláním v Arcidiecézní charitě Praha je usnadňovat dětem i dospělým jejich cestu ke vzdělání a dát jim tak možnost žít naplněný život.

Kurzy pro dospělé pokračují

Po téměř dvouleté přestávce způsobené pandemií koronaviru jsme minulý rok navázali na organizaci vzdělávacích kurzů pro dospělé. Zúčastnilo se jich 66 dospělých (většinou žen), kteří v dětství nechodili ani do základní školy nebo ji nedokončili. 11 z nich, včetně paní Bridget, podstoupilo závěrečné státní zkoušky, které skládají žáci na konci základní školy.

Kurzy základní gramotnosti pokračují díky podpoře českých dárců  i během letošního roku.

Podpořte pomoc chudým lidem v Zambii

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme nadaným dětem z chudých rodin vzdělání.
  • Uspořádáme pro školáky osvětovou zdravotní přednášku.
  • Darujeme vesnickým školám počítače a solární panely.
  • Zorganizujeme alfabetizační kurzy pro dospělé.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)