3 500 dětí z programu Adopce na dálku® v Indii právě složilo pololetní zkoušky

3 500 dětí z programu Adopce na dálku<sup>®</sup> v Indii právě složilo pololetní zkoušky

Nandini, desetiletá dívka, která navštěvuje Základní školu Jyothinagar, vstávala v den zkoušek brzy ráno. Její den začal modlitbou, jak tomu bývá v její rodině zvykem, a poté si ještě jednou prošla látku, kterou se pilně učila poslední týdny. Zkoušky pro ni znamenají nejen šanci ukázat, co se naučila, ale i příležitost, která může formovat její budoucnost. Výsledky těchto a dalších zkoušek rozhodnou o tom, na jakou střední školu bude moci nastoupit.

Zkoušky na Základní škole Jyothinagar jsou náročné a zahrnují řadu předmětů, od matematiky až po přírodovědu. Školu založily sestry karmelitánky, které jsou známé udržováním vysoké kvality výuky a také péčí o nejchudší děti. Díky jejich iniciativě vznikla škola právě v chudinské čtvrti Jyothinagar, aby i děti ze sociálně slabých rodin měly možnost studovat. Mezi lidmi se Jyothinagaru přezdívá „čapátinagar“ podle suché moučné placky „čapáti“, hlavní stravy chudých lidí.

Bez podpory českých dárců by chudé děti studovat nemohly

Pololetní zkoušky skládaly na konci září děti na základních školách po celé Indii. Završily tím první polovinu školního roku, který v zemi probíhá od června do března. Zkoušku skládala nejen Nandini, ale dalších 3 500 školáků podporovaných v programu Adopce na dálku® českými „adoptivními rodiči“.

„Díky podpoře českých dárců máme možnost nabídnout vzdělání těm nejchudším, kteří by bez této pomoci studovat nemohli,“ vysvětluje sestra Carmel Rita, karmelitánka odpovědná za provoz škol zřízených její kongregací. Školy zajišťují kvalitní vzdělávání tisícům dětí v této oblasti a poskytují jim příležitost, kterou by jinak neměly.

Co čeká děti nyní?

Po náročném období zkoušek si děti užívají zasloužené prázdniny, které potrvají až do poloviny října. Volno je zároveň spojeno s oslavou jednoho z nejvýznamnějších hinduistických svátků – Dasara. Oslavy, trvající od 3. do 13. října, jsou pro děti i jejich rodiny příležitostí k odpočinku a radosti, kdy se slaví vítězství dobra nad zlem.

Po prázdninách se děti opět vrátí do školních lavic. Tisícům z nich to umožňuje podpora českých „adoptivních rodičů“, kteří jim dávají šanci nejen získat vzdělání, ale i vybudovat si základy pro lepší budoucnost. V zemi, kde vzdělání není pro každého samozřejmostí, tato pomoc otevírá dveře k novým perspektivám a naději.

V programu Adopce na dálku® podporují čeští dárci vzdělání nejchudších dětí v rozvojových zemích. Zjistěte, kdo právě teď čeká na podporu.

Chci pomoci

Podpořte pomoc chudým lidem v Indii

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme nadaným dětem z chudých rodin vzdělání.
  • Darujeme nejchudším dětem školní pomůcky.
  • Zorganizujeme ve vesnicích zdravotní osvětu.
  • Poskytneme drobné půjčky farmářům.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)