Asistujeme při integraci cizinců od Afghánistánu po Vietnam

15. 2. 2019

Asistujeme při integraci cizinců od Afghánistánu po Vietnam

Středisko Migrace poskytlo v roce 2018 v rámci projektu „Zapojení streetworkerů z řad cizineckých komunit“ asistenci 4 028 cizincům a realizovalo 5 601 intervencí. S cizinci se pracovníci Charity setkávali v poradně, v terénu a na Odděleních pobytu cizinců Ministerstva vnitra ČR.

„Pomoci cizincům se věnujeme již řadu let,“ říká Lenka Nevařilová, sociální pracovnice Střediska Migrace a vysvětluje: „Poskytujeme sociální a právní poradenství, asistenční služby a někdy i psychickou podporu pro naše klienty. Jsme k dispozici přímo v prostorech Oddělení pobytu cizinců Ministerstva vnitra v Praze a také v Příbrami a Mladé Boleslavi. Zájemci o služby se na nás mohou obrátit v Poradně pro migranty a uprchlíky v Londýnské ulici v centru Prahy.“

Pracovníci se denně setkávají s klienty ze všech koutů světa. „Z těch méně obvyklých bych jmenovala například Angolu, Nepál nebo Peru,“ upřesňuje Lenka Nevařilová. Pomáháme jim při řešení nejrůznějších situací. S některými se setkáme pouze jednou na krátkou chvíli, pomůžeme, poradíme a klient odejde. O to příjemnější jsou pak setkání po delším čase, kdy se dozvídáme pokračování příběhů, u jejichž začátku jsme stáli. „Těší mě, když klienti přicházejí s žádostí o trvalý pobyt, nebo se dozvím, že již žádají o občanství. To svědčí o tom, že se úspěšně v naší společnosti integrovali. Děti z těchto rodin nezřídka navštěvují vysokou školu. Vybavuje se mi klientka, jejíž syn se stal nedávno Mistrem Evropy v bojovém umění,“ sdílí úspěchy cizinců Lenka Nevařilová.

Snažíme se, aby se informace o našich službách dostaly k co největšímu počtu klientů. V prostorech Oddělení pobytu cizinců Ministerstva vnitra jsou vyvěšené propagační materiály na nástěnkách, ve vitrínách i přímo na přepážkách. Cesta do naší poradny je značena směrovkami. „Zkrátka není možné nás přehlédnout,“ usmívá se Lenka Nevařilová.

Za dobu trvání projektu se nám již podařilo nastavit pravidla a postupy práce, aby byla co nejefektivnější. „Doufáme, že se nám podaří v dobře rozjetém projektu pokračovat i v letošním roce,“ uzavírá Lenka Nevařilová.

Ministerstvo vnitra ČR

Projekt je spolufinancován MV ČR v rámci programu „Integrace cizinců 2018“.