Děti z programu Adopce na dálku® přijely na prázdniny do Česka

29. 6. 2017 Adopce na dálku®

Děti z programu Adopce na dálku<sup>®</sup> přijely na prázdniny do Česka

Z Běloruska přicestovalo v polovině června 45 dětí z programu Adopce na dálku® a jejich sourozenců. Arcidiecézní charita Praha spolu s českými dárci připravila pro děti ze sociálně slabých rodin desetidenní prázdninový pobyt. Děti zažily bohatý program. Prodloužený víkend měly možnost strávit v českých rodinách.

Děti z programu Adopce na dálku přijely na prázdniny do Česka„Zhruba polovina dětí vyjela za hranice Běloruska poprvé,“ říká Tatiana Kandratovich z Arcidiecézní charity Praha, „ostatní jezdí na pozvání svých českých dárců pravidelně.“

Právě pobyt v českých rodinách je pro děti největším zážitkem. Obvykle cestují a poznávají Českou republiku, její historii a kulturu. Někteří vyjeli i do zahraničí. Chlapec Kiril vyprávěl nadšeně, jak se cestou do Vídně zastavili na hranicích a on mohl stát jednou nohou v Česku a druhou v Rakousku. Nejdál ze všech cestovala Marie, kterou její čeští dárci vzali do Polska a poprvé viděla moře.

„Na rozdíl od Adopce na dálku® v rozvojových zemích, mohou čeští dárci navázat s běloruskými dětmi úzký vztah. Zvlášť děti, které jezdí pravidelně, se už staly téměř součástí rodiny. Kromě finanční podpory je smyslem běloruské Adopce na dálku® i navázání přátelství mezi rodinami u nás a v Bělorusku,“ vysvětluje Tatiana Kandratovich.

Část programu pak děti strávily společně. Arcidiecézní charita Praha pro ně připravila bohatý program. Děti se projely lodí po Vltavě, navštívily ZOO, akvapark, Křižíkovu fontánu, zábavní park Mirákulum, zámek Konopiště, vyrazili společně do Krkonoš na Erlebachovu boudu, odkud podnikaly výlety. „Provozovatelé nám velmi vycházeli vstříc a pobyt běloruských dětí podpořili výrazně sníženými cenami nebo vstupným zdarma. Všem ještě jednou moc děkuji,“ říká Tatiana Kandratovich.

Dnes večer vyrazí děti na cestu zpět. Některé mají naději, že se se svými českými „adoptivními“ rodiči uvidí dříve než zase za rok. Arcidiecézní charita Praha totiž chystá pro dárce novinku – cestu do Běloruska, během níž by mohli potkat i rodinu „svého“ běloruského dítěte.

Adopce na dálku® v Bělorusku

Program zahájila Arcidiecézní charita Praha před deseti lety. Dnes pomáhá více než 250 sociálně slabým rodinám v diecézích Vitebsk a Grodno. Dárci z Česka posílají měsíčně částku 575 korun. Běloruské rodiny využívají tuto pomoc nejčastěji na nákup oblečení a obuvi pro děti, hradí mimoškolní aktivity dětí, ale i léky či potraviny.

Děti z programu Adopce na dálku® přijely na prázdniny do ČeskaDěti z programu Adopce na dálku® přijely na prázdniny do Česka