Domov v běloruském Kryčevě zrekonstruován

14. 12. 2020

Domov v běloruském Kryčevě zrekonstruován

Domov pro seniory a lidi s postižením v běloruském Kryčevě se díky naší podpoře přestěhoval do zrekonstruovaných prostor v areálu místní nemocnice.

Domov, který čeští dárci podporují od roku 2018, získal na jaře tohoto roku nové prostory v kryčevské nemocnici. Senioři a lidi s postižením, jejichž zdravotní stav vyžaduje lékařský dohled, se tak dostali blíže k odborné zdravotnické péči včetně noční pohotovosti.

Nové prostory však vyžadovaly kompletní rekonstrukci. Vedení Domova se obrátilo na Arcidiecézní charitu Praha s prosbou o pomoc. Ta díky českým dárcům poskytla dar ve výši 8.000 EUR (210 tisíc korun). Obdobnou částkou přispělo město Kryčev.

Rekonstrukce musela pokrýt téměř vše – v celé budově byly ve velmi špatném stavu podlahy i okna, omítka ze stěn opadávala, bylo potřeba vymalovat, vyměnit světla a zrenovovat koupelny. Zachována byla kapacita 35 lůžek. Rekonstrukce probíhala od června do září, v říjnu proběhlo stěhování a slavností otevření.

Jak vedení města, tak i vedení nemocnice velmi děkují všem dárcům za poskytnutou pomoc. „Jen díky vašemu daru mohla být rekonstrukce realizována a senioři získali důstojné prostředí pro život,“ vzkazuje Aleksandr Michailovič Pletněv, primář nemocnice.

„Kryčevský domov chceme dlouhodobě podporovat; viděli jsme, jak nuzně tu senioři žijí. Jako Charita máme zkušenosti s provozem domovů sociální péče, a tak můžeme pomoc nejen finančně, ale i metodicky,“ říká Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha. „Loni jsme do Česka pozvali dvě pracovnice Domova, vrchní sestru paní Natalii a její zástupkyni paní Ludmilu. Po stáži v našich zařízeních se obě vrátily s velkým nadšením a novými nápady, jak jejich Domov rozvíjet.“

Podpořte Domov v běloruském Kryčevě

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Jelikož každá částka dokáže pomoci.

Na co váš příspěvek využijeme?

• zakoupíme polohovací postele, vanu se zvedákem a další kompenzační pomůcky
  • zajistíme pro Domov ochranné pomůcky (respirátory, desinfekce) a hygienické potřeby vč. inkontinenčních pomůcek

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)