Jak můžete udělat radost seniorům z barrandovského domova

17. 4. 2020

Jak můžete udělat radost seniorům z barrandovského domova

Krásné teplé dny lákají ven. Sluncem zalitá terasa, zahrada s loukou plnou lučních květů či vonící bylinky těší v těchto dnech seniory v Domově se zvláštním režimem v Praze-Barrandově. Právě z tohoto domova přichází následující prosba: Pokud máte zahrádku a můžete nám darovat sazeničky či semínka rostlin a bylinek, velmi to uvítáme.

Mít vlastní prostornou zahradu je velkou výhodou barrandovského Domova, kde žijí lidé trpící Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demence. „V létě necháváme část trávníku rozkvést lučními květy, sekáme jenom dvakrát za sezonu, žije u nás ježčí rodinka a zavítá i zajíc z blízkého Prokopského údolí,“ pochvaluje si Ivana Otřísalová, ředitelka domova. „Každý rok se snažíme, aby prostředí kolem terasy a zahrada byly pro klienty příjemné a poutavé. Pokud vykvete nějaká květina, například i klientka, která ven moc chodit nechce, najednou sama jde a květinu si utrhne.“

Na zahradě nechybí vyvýšený záhon osázený jahodami. Dalším lákadlem je velký levandulový keř. „Z květů pravidelně vyrábíme dárky pro rodiny našich obyvatel.“

Okna a terasu zdobí truhlíky s muškáty a afrikány. „Inspirujeme se květinami a rostlinami původních „babičkovských“ zahrádek, kde kvetly lupiny, růže, astry, slunečnice, rudbekie. Letos chceme vysadit pivoňky, rododendron i nějaké drobné ovoce – angrešt, jostu, maliny, borůvky,“ popisuje plány Ivana Otřísalová.

„Máme bylinky – meduňku, šalvěj, mateřídoušku, mátu, pažitku i petržel. Úžasný je libeček, který při vaření vydává nezaměnitelnou vůni, jež lidem s poruchami paměti připomene, že je čas oběda.“

Práce na záhoncích, procházky zahradou nebo jenom pohled na ni z prosluněné terasy jsou pro obyvatele domova skutečnou radostí. Pokud máte vlastní zahradu a nějaké přebytky rostlinek či bylinek, můžete je darovat Domovu se zvláštním režimem. Pro bližší informace a domluvu kontaktujte dzr@praha.charita.cz nebo tel.: 251 552 781. Děkujeme!