Jmenován nový ředitel České nemocnice v Ugandě

29. 6. 2022 Příběhy pomoci

Jmenován nový ředitel České nemocnice v Ugandě

Novým ředitelem České nemocnice v Ugandě byl jmenování Dr. David Silver Wambi, specializovaný chirurg s abrobací v plastické a rekonstrukční chirurgii

Dr. David má zkušenosti se specifiky zdravotní péče ve venkovské oblasti jakou je i kraj Buikwe. „Mnoha nemocem by se dalo předejít, případně je vyléčit, kdyby pacient dorazil do nemocnice včas. Někteří si však nemohou dovolit ani ty nejlevnější úkony a nakonec vyhledají nestandardní služby a v nemocnici se objeví až s nevratnými komplikacemi, které vyžadují ještě nákladnější léčbu,“ vysvětluje Dr. David. Pod jeho vedením se bude Česká nemocnice nadále věnovat osvětě a do odlehlých vesnic bude pravidelně vysílat mobilní zdravotnické týmy.

Hlavní výzvou, před kterou vedení nemocnice stojí, je udržení finanční stability. Na jedné straně je potřeba držet poplatky za léčbu nízké, aby byla léčba dostupná i sociálně slabým lidem. Dr. David připomíná, že pro velkou část ugandské populace je specializovaná lékařská péče cenově nedostupná: „Tito pacienti se vrátí do svých domovů a čekají na smrt. Extrémní chudoba v Ugandě tak tragicky zasahuje do kvality života.”

Na druhou stranu musí nemocnice zaplatit kvalifikovaný personal, který je ale ve venkovské nemocnici složité udržet. Většina lékařů volí lepší pracovní příležitosti v městském prostředí,“ říká Dr. David.

Kvalitu a dostupnost služeb pomáhá České nemocnici držet podpora Arcidiecézní charity Praha. Dr. David českým dárcům vzkazuje: „Vaše pomoc přiblížila kvalitní služby místní komunitě a umožnila tak i velmi chudým lidem přístup ke zdravotní péči. Každý Váš dar pomůže léčit, a zachraňovat. Bůh Vám žehnej za vaši štědrost a laskavá srdce!“

David Silver Wambi vystřídal ve funkci Jamese Kazungu, který vedl nemocnici od roku 2016 a který byl prvním výkonným ředitelem nemocnice původem z Ugandy. Do té doby byla nemocnice řízena českým expatem, pracovníkem Arcidiecézní charity Praha. James Kazungu navštívil v roce 2018 Českou republiku, k dárcům promluvil během 27. benefičního koncertu.

Českou nemocnici sv. Karla Lwangy v ugandském Buikwe postavila v roce 2007 Arcidiecézní charita Praha. Nemocnice, která pomáhá v oblasti, kde žije polovina obyvatel pod hranicí chudoby, poskytuje kvalitní ambulantní i lůžkovou zdravotní péči. Mobilní ordinace vyjíždí za pacienty do odlehlých vesnic. Každoročně se péče dostane k více než 10 tisícům pacientů. Chod nemocnice podporují čeští dárci v programu Sponzorství nemocničního lůžka.

Podpořte Českou nemocnici v Ugandě

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme mzdy zdravotníků.
  • Vybavíme nemocnici potřebnými přístroji.
  • Uspořádáme výjezdy mobilní ordinace do odlehlých vesnických oblastí.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)