Květiny k dnešnímu svátku daroval seniorům velvyslanec Nizozemska

1. 10. 2020

Květiny k dnešnímu svátku daroval seniorům velvyslanec Nizozemska

U příležitosti Mezinárodního dne seniorů a Dne prarodičů navštívil Domov pro seniory kardinála Berana velvyslanec Nizozemského království pan Kees Jan René Klompenhouwer.

Seniory pozdravil na prosluněné zahradě Domova: „Co jiného bych vám jako Nizozemec mohl darovat než květiny. Jsou symbolem krásy, lásky a naděje.“ Senioři se hned rozhodli pugétem žlutých růží, které připravil aranžér Pavel Hruška, ozdobit místní kapli Panny Marie Lurdské, kde se denně slouží mše svatá.

Ke gratulacím se přidaly i děti z mateřských a základních škol, které seniorům poslaly vlastnoručně vyrobená přáníčka s malovanými záložkami do knížky. Školy a domovy pro seniory po celé zemi takto propojil projekt Ministerstva práce a sociálních věcí s názvem Děti malují seniorům k svátku.

Zájem seniory potěšil

„Na dnešní akci jsme se moc těšili, protože jsme vždycky rádi, když má o nás zájem i někdo, kdo je úplně zvenku. To pak víme, že je to dobrý člověk, který myslí na staré a nemocné,“ říká s přáníčkem v ruce paní Vlasta. „Upřímně, nemyslete si, každý, kdo tady jsme, máme nějaké to zdravotní trápení. Mně je 82 let. Tady Jarmilka má problémy s nohama,“ obrací se paní Vlasta k usměvavé stařence vedle sebe, která hladí na klíně bílou kočku. „Mám sedmý rok otevřenou nohu na kotníku,“ přisvědčuje paní Jarmila. „Každý krok bolí.“

Obyvatelky Domova ale rychle mění téma hovoru a pokračují na pozitivní notu: „Máme tu pana faráře a také kapli. Jsme šťastné, že tu máme duchovní zázemí. A viděli jste areál? Je perfektní. Je tu zeleň, jezírko s rybami a lekníny. Vždycky jsem z toho celá vedle, jen sedím a koukám na tu krásu.“

Pracovníci připravují pestrý program

Blahopřání k svátku potěšila seniory v době, kdy se naše země nachází na prahu dalšího nouzového stavu. V domovech pro seniory byl opět vyhlášen zákaz návštěv. „O to víc se s kolegy snažíme zpříjemnit seniorům čas a povzbudit je. Za slunečného počasí trávíme hodně času na zahradě. Společně grilujeme. Nedávno jsme pozvali terapeutického koně, jehož doteky působily konejšivě. Velkým povzbuzením bylo setkáním s P. Edwardem Walczykem, který v naší kapli sloužil mši svatou,“ říká Alena Hanková, ředitelka Domova pro seniory kardinála Berana v Mukařově.

Pomáhat seniorům můžete i Vy.

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Jelikož každá částka dokáže pomoci.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zajistíme seniorům každodenní pomoc pečovatelky.
  • Pro seniory ve stacionáři uspořádáme pravidelné cvičení a trénování paměti.
  • Zajistíme komplexní péči v domově seniorům, o které již nemůže pečovat vlastní rodina.

Potřebujeme vaši pomoc!

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně. Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu v této nelehké době potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)