Půjčka pomohla obnovit podnikání paní Catherine v Zambii

Paní Catherine má 5 dětí, žije na vesnici poblíž města Mpanshya. Je jednou ze šesti žen, které aktuálně splácejí půjčku na drobné podnikání. Tu poskytuje Arcidiecézní charita Praha na šest měsíců rodičům dětí z programu Adopce na dálku®.

Paní Catherine prodává na místním tržišti od roku 2012: „Ze začátku jsem prodávala obnošené oblečení. Později jsem se soustředila na prodej zeleniny a domácích koblih. Koblihy si kupovali kolemjdoucí, ale hlavně studenti z místní zdravotnické školy.  Zájem rostl, z původních 5 kg mouky jsem potřebovala k jejich výrobě až 25 kg.”

Když propukla v Zambii v roce 2020 pandemie covid-19, byla to rána pro většinu malých podnikatelů a živnostníků. Tržiště byla několikrát kvůli šíření infekce po dlouhou dobu zavřená, stejně tak školy. Drobní prodejci tak přišli o zákazníky a možnost výdělku. Paní Catherine zkoušela najít alternativní řešení – prodávat přechodně u silnice. Její výdělky klesly skoro k nule.

Díky půjčce od Arcidiecézní charity Praha mohla paní Catherine po lockdownech opět začít podnikat a zajistit tak příjem své rodiny. Za peníze nakoupila zboží a suroviny na smažené koblihy. „Mám 5 dětí a musím je uživit. Už nešlo na nic čekat. Stále  nemám svůj stánek na tržišti, a tak prodávám na verandě obchodu u mé kamarádky. Chtěla bych moc poděkovat pražské Charitě za tuto příležitost a přála bych si, aby tuto možnost dostalo mnohem více žen v naší komunitě,” přeje si paní Catherine.

Mikrofinancování se Arcidiecézní charita Praha věnuje v Zambii od roku 2016. Drobné půjčky jsme poskytli 180 drobným podnikatelům, kteří díky nim získali vyšší příjem a lepší životní podmínky pro své rodiny. Mikrofinanční programy jsme realizovali také v Indii a v Ugandě.

Podpořte pomoc chudým lidem v Zambii

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Jelikož každá částka dokáže pomoci.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme nadaným dětem z chudých rodin vzdělání.
  • Uspořádáme pro školáky osvětovou zdravotní přednášku.
  • Darujeme vesnickým školám počítače a solární panely.
  • Zorganizujeme alfabetizační kurzy pro dospělé.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)