Sociálně znevýhodněné děti vyrazily s podporou sbírky Daránek na letní pobyt v přírodě

1. 7. 2024

Díky sbírce Daránek se první skupina potřebných dětí vydala na letní pobyt v přírodě. Akci pořádala Charita Roudnice nad Labem v rámci Programu zdravého rodičovství.

15 dětí a 9 rodičů zažilo během předposledního červnového víkendu výjimečný program. Z kempu Opárno na Litoměřicku podnikali výlety do okolí, na nedalekou zříceninu či do minizoo. Hráli hry, sportovali, koupali se, opékali buřty i zpívali u táboráku.

Program měl ale ještě další cíl: zakončení čtyřměsíčního Programu zdravého rodičovství, při němž se rodiny scházely a pod vedením zkušených lektorů pracovaly na změně narušených rodinných vztahů a nefunkčních vzorců chování.

Techniky pomáhají rodičům zvládat zátěžové situace

„V rodinách často chybí dostatek pozitivní pozornosti věnované dětem,“ popisuje jeden z nejčastějších problémů sociální pracovnice Renáta Brožová z Charity Roudnice nad Labem. „Rodiče sami pocházejí často z nefunkčních rodin a chovají se k dětem tak, jako se jejich rodiče chovali k nim, když byli dětmi. Pozornost rodičů zaměřená jen nežádoucí chování dětí vede k napětí, ke stupňování problémů, k používání fyzických trestů. Tuto negativní spirálu se snažíme zastavit.“

Během kurzů v rámci Programu zdravého rodičovství se rodiče učili rozpoznat příčiny problémů v rodině a pracovat s nimi. „Rodiče se naučili spoustu užitečných technik a triků, které nyní dokáží aplikovat v každodenních interakcích s dětmi. Po absolvování našeho kurzu ví, jak se zachovat v situaci, kdy si dítě něco vynucuje, kdy nedodržuje dohody nebo je agresivní,“ říká Renáta Brožová.

Víkendový pobyt posilují naučené dovednosti

Programem zdravého rodičovství prošlo ve čtyřech turnusech už více než 40 rodin. Zakončení formou závěrečného víkendového pobytu proběhlo podruhé.

„Ukázalo se, že výjezd je skvělou příležitostí upevnit vše, co se rodiny během kurzu naučily,“ říká Renáta Brožová. „Stalo se nám, že až na víkendovém pobytu, kdy s rodinami trávíme více času, rozpoznáme některé nevhodné rodičovské reakce na chování dětí. Můžeme pak dát rodině zpětnou vazbu a funkční vzorce chování pak následně upevnit např. při videotréninku.“

Daránek vyšle na letní tábory další potřebné děti

Pobyt rodin v kempu Opárno bylo možné uskutečnit jen díky sbírce Daránek a díky darům od individuálních dárců. Sbírka Daránek v pražské arcidiecézi se letos zaměřila právě na pomoc potřebným dětem, kterým umožní účastnit se během léta příměstských i pobytových táborů.

Více o sbírce Daránek