Těhotná žena se přestěhovala z ostrovů blíž k České nemocnici. To zachránilo miminku život

21. 5. 2022 Příběhy pomoci

Dvacetileté Dorothy osud nenadělil příliš jednoduché životní podmínky. Narodila se do rovníkové Ugandy, jedné z nejchudších zemí světa. Žije na ostrově Jimbo obklopeném Viktoriiným jezerem v malém domku uplácaném z nepálené hlíny. Život pod hranicí chudoby zhoršuje zdravotní stav mladé ženy. Od dětství je invalidní.

Dorothy má ale silnou vůli a životní elán. I přes své postižení zvládá vařit, prát a starat se o domácnost. Našla způsob, jak se pohybovat s pomocí berlí. S podporou příbuzných se dokonce vyučila pekařkou. Našla životního partnera – jak jinak než rybáře.

Stěhování za lékařskou péčí

Když Dorothy zjistila, že čeká dítě, cítila radost i obavy najednou. Bude miminko v pořádku? Nenarodí se postižené? Jak zvládne porod?

Dorothy měla velké štěstí, že má podporující rodinu. Ta trvala na tom, aby se budoucí maminka během těhotenství přestěhovala k manželově rodině žijící na pevnině. Odtud může docházet do nemocnice. To také Dorothy udělala.

Předporodní prohlídky v České nemocnici sv. Karla Lwangy potvrdily matčiny obavy. Vzhledem k povaze jejího postižení, úzké pánvi a disproporci pánevních kostí nemůže porodit normálně. Jedinou bezpečnou cestou pro matku i dítě je porod císařským řezem.

Vděčnost a dojetí

„Mé modlitby byly vyslyšeny,“ to byla první slova, která při pohledu na svého zdravého synka pronesla. Narodil se plánovaným císařským řezem ráno 7. června na porodním sále České nemocnice v Buikwe.  Dorothy si uvědomuje, jak často dochází při porodech k život ohrožujícím komplikacím. I zdravé ženy a jejich děti při porodech umírají. „Nemůžu uvěřit, jaké štěstí mě potkalo. Děkuji celému lékařskému týmu za záchranu života mého miminka,“ dodává vděčně šťastná maminka.

Podpořte Českou nemocnici v Ugandě

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat jakoukoliv částku. Jelikož každá částka dokáže pomoci.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme mzdy zdravotníků.
  • Vybavíme nemocnici potřebnými přístroji.
  • Uspořádáme výjezdy mobilní ordinace do odlehlých vesnických oblastí.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)