Terénní poradna pro cizince pomáhá i během nouzového stavu. Vyhledalo ji již více než 3 tisíce osob

30. 9. 2020

Středisko Migrace pokračuje i letos v poradenství cizincům. I přes neobvyklou situaci pomohlo od začátku roku více než třem tisícům klientů.

„Když jsme se v lednu dozvěděli, že i v letošním roce má Ministerstvo vnitra zájem o spolupráci s naší terénní poradnou pro cizince, byla jsem ráda a říkala jsem si, že nás čeká další rok práce, kterou již poměrně dobře známe,“ říká Světlana Porsche, vedoucí Střediska Migrace. „Po dvou měsících ale přišla výzva v podobě pandemie covid-19, která naši práci proměnila.“

Od 12. března 2020 se vzhledem k nouzovému stavu uzavřela Oddělení pobytu cizinců Ministerstva vnitra, kde terénní pracovníci působí a kde se setkávají s cizinci. „Museli jsme hledat jiné alternativy, jak poskytovat sociální a právní poradenství,“ vysvětluje Světlana Porsche. „Z osobního kontaktu jsme tak přešli na konzultace po telefonu, e-mailu a na online konzultace.“

Změnila se i témata dotazů. Klienti se ptali například na to, co dělat, pokud jim konči lhůta pro podání žádostí, na možnost vycestovat a přicestovat do ČR, na pomoc státu pro OSVČ a ošetřovné po uzavření škol. Terénní pracovníci a tlumočníci se uplatnili při překladech dotazů a odpovědí klientům.

V online režimu fungovala terénní poradna dva měsíce, dokud nebyla 18. května 2020 Oddělení pobytu cizinců opět otevřena. „Jsme rádi, že se s klienty můžeme setkávat opět osobně,“ říká Světlana Porsche. „Dodržujeme přitom všechna bezpečnostní opatření, nosíme roušky, držíme si rozestupy, používáme dezinfekci a klienti vstupují do prostor poradny jednotlivě,“ přibližuje fungování poradny.

Z bezpečnostních důvodů není bohužel prozatím poskytováno poradenství na Oddělení pobytu cizinců v Příbrami a Mladé Boleslavi. Zájemci o službu poradny se mohou se svými dotazy obracet telefonicky na číslo 224 813 418 nebo e-mailem na migrace@praha.charita.cz.

Projekt Zapojení streetworkerů z řad cizineckých komunit do integrace cizinců je spolufinancován Ministerstvem vnitra ČR v rámci projektu „Integrace cizinců 2020“. Od 1. 1. do 30. 9. 2020 poskytl projekt 4170 intervencí 3129 klientům.“