V České nemocnici se narodila trojčata. Nejslabší zachránil přístroj zakoupený českými dárci

6. 8. 2022 Příběhy pomoci

Paní Sarah pochází z chudého venkovského kraje Buikwe na jihovýchodě Ugandy. Zjištění, že čeká miminko, udělalo radost celé rodině.

Při kontrole v místním zdravotním středisku se rodiče od porodní asistentky dozvěděli, že čekají dvojčata. Nebylo divu, protože manžel, pan Siraj, sám pochází z dvojčat.

Porod měl kvůli bezpečí miminek i matky proběhnout v nemocnici. Nejlepší pověst v kraji má Česká nemocnice sv. Karla Lwangy, a tak když miminka začala přicházet na svět, vypravili se rodiče do Buikwe. Vzdálenost 65 kilometrů překonali na motorce. Do nemocnice dorazili ve 2 hodiny v noci.

Lékaři maminku ošetřili a ujistili ji, že bude schopna porodit bez císařského řezu. O den později v 8 hodin ráno porodila první dítě, chlapce o váze 2,2 kilogramu, poté dívku o hmotnosti 2,1 kilogramu a nakonec k překvapení rodičů dalšího chlapečka vážícího 2,1 kilogramu. Ten byl velmi slabý a k záchraně jeho života využili lékaři přístroj na podporu dechu (CPAP), na který se před časem složili čeští dárci.

Sarah byla vysílená, ale šťastná, že vidí své tři děti zdravé.

Personál nemocnice podpořil rodinu i materiálně poskytnutím moskytiér, oblečení a mléka. O dva měsíce později rodinu navštívili osobně. Předali další dary – oblečení, jídlo a také finanční podporu, kterou mezi sebou pro početnou rodinu vysbírali.

„Děkujeme dárcům z České republiky, kteří přispívají na provoz a vybavení naší nemocnice,“ vzkazuje Dr. David Silver Wambi, ředitel České nemocnice v Buikwe. „Díky vám máme kvalifikovaný personál a vybavení pro vedení bezpečných porodů. Bez přístroje CPAP, inkubátorů, koncentrátoru, pulzometrů a dalšího vybavení bychom nemohli zachránit život tisíců matek a novorozenců. Děkujeme za vaši solidaritu!“

Podpořte Českou nemocnici v Ugandě

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Zaplatíme mzdy zdravotníků.
  • Vybavíme nemocnici potřebnými přístroji.
  • Uspořádáme výjezdy mobilní ordinace do odlehlých vesnických oblastí.

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)