V Česku našla domov a bezpečí. Příběh přesídlené krajanky Olhy

17. 2. 2023

V Česku našla domov a bezpečí. Příběh přesídlené krajanky Olhy

Každou sobotu vařila babička Olhy tradiční české jídlo. Sešla se vždy celá rodina a probralo se úplně všechno. Její festovní kastroly si Olha přivezla s sebou, když se v rámci programu přesídlení krajanů ze zahraničí stěhovala do Česka. Olze je dnes 45 let, a se čtyřmi dětmi u nás žijí od července 2020.

České předky měl Olžin tatínek, její maminka byla Ruska. Oba vysokoškoláci žili s dětmi jako každá jiná rodina v Oděse. Olha občas jako malá zaslechla české slovíčko, že tímto jazykem nakonec bude mluvit ona i její děti, ale ještě netušila.

Vystudovala vysokou školu, získala titul inženýrka. S manželem přivedli na svět čtyři děti. „V Oděse jsem nikdy neměla opravdový domov. Bydleli jsme u tchýně,“ vzpomíná drobná dlouhovláska na život „před“ přesídlením. Manželství se rozpadlo a maminka tragicky zemřela. Olha zjistila, že má víc příbuzných a přátel v Česku, a tak začala uvažovat o radikální změně života.

Pomoc ji dojala

Nebylo to ze dne na den. Vyřídit doklady jí trvalo několik měsíců a pak čekala, až na ni v programu přijde řada. Také na změnu musela připravit své děti. Nejstarší dceři je dnes 18 let, synům 16, 13 a 11 let.

Velice oceňuje pomoc Arcidiecézní charity Praha, která začala hned po příletu. „Světlana Porsche z charitního Střediska Migrace nám zařídila přepravu do hotelu, kde jsme měli připravené jídlo. Dojalo mě, že se o nás starají cizí lidé,“ vzpomíná Olha na začátky v jiné zemi.

Po ubytování se začali učit česky, pracovníci Charity pomohli s vyřízením dokladů a s překladem na úřadech. Olha si po třech měsících našla podnájem v Praze, ve kterém žije s dětmi dodnes.

Plán do budoucna

Pronajatý byt má krásný výhled na Prahu. Hlavní město si Olha brzy zamilovala, obzvlášť nedalekou Stromovku. „Jen nechápu, že na grilování jsou u vás vyhrazená pouze některá místa, u nás jsme mohli gril postavit kdekoliv,“ usmívá se Olha. Zároveň ale dodává, že jí vyhovují naše jasně nastavená pravidla a jejich dodržování. Stejně tak si nemůže vynachválit spolehlivou dopravu v Česku. Tu ve svém rodném městě nezažila.

Zatímco v Oděse měla Olha prestižní zaměstnání, v Česku pracuje jako skladnice. I když se česky dorozumí, nesplňuje jazykové požadavky firem. Doučit se češtinu je jejím plánem do budoucna. Na Ukrajinu se už totiž nevrátí. Nový domov našla v České republice.

Pomozte uprchlíkům na území pražské arcidiecéze

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Poskytujeme podporu Ukrajincům, které válečný konflikt nutí opustit zemi
  • Poskytujeme cizincům na území Česka, kteří se ocitají v nouzi, materiální pomoc, právní a sociální doprovázení

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)