Azylový dům sv. Gerarda pomáhá už 20 let maminkám a dětem v nouzi

30. 5. 2024

Azylový dům sv. Gerarda pomáhá už 20 let maminkám a dětem v nouzi

Před 20 lety otevřel v Brandýse nad Labem své dveře Azylový dům sv. Gerarda. Od té doby pomohl více než 1 100 maminkám a jejich dětem, které se ocitly v tíživé životní situaci.

Dlouholetý ředitel Azylového domu Petr Krejcárek má slavnostní požehnání a návštěvu kardinála Miloslava Vlka před 20 lety v živé paměti: „Byla to významná chvíle a čas ukázal, že služba je pro rodiny v nouzi nepostradatelná.“  Azylový dům má 8 pokojů a všechny bývají obsazené. „Každým dnem se k nám z porodnice přestěhuje maminka s novorozeným miminkem, protože nemá, kam jinam jít. Tady dostane šanci uspořádat si život, aby mohla být svému dítěti oporou,“ říká Petr Krejcárek.

Právě to je smysl azylových domů. Pomoci maminkám, které utekly od partnera-násilníka, nebo přišly o práci a nemohou si dovolit platit nájem. I pro jejich děti znamená příchod do azylového domu obrovský životní zlom: nové a neznámé prostředí, školka či škola, noví kamarádi a také režim, který je nutnou součástí sociální služby.

Azylový dům očima dětí

Čím je dítě mladší, tím je pro něj pobyt v azylovém domě snazší. Dokáže se brzy skamarádit s ostatními dětmi. Ti starší hledají sami sebe, na všechno a na všechny hledí kriticky a sociální ubytování snášejí hůř. Zároveň se tady dětem většinou uleví, protože se dostanou do bezpečí, kde rodiče nepoužívají násilí, nehádají se, nekřičí na sebe.

„Maminkám poskytujeme akutní pomoc v tíživé situaci a současně je podporujeme v tom, aby si daly život do pořádku a aby dokázaly udržet v životě určitý řád, který samy v dětství často postrádaly. Řada maminek totiž pochází z nefunkčních rodin,“ připomíná Petr Krejcárek. „Ukazujeme třeba, jak důležité jsou rituály a tradice. Ty každodenní i ty, které souvisí s průběhem roku, jako je oslava Vánoc, Velikonoc či narozenin. Některé maminky to doma nezažily.“

Na letní tábor s Daránkem

K tradičním akcím patří v Azylovém domě sv. Gerarda oslava Dne dětí. Na zahradě se bude grilovat. Další den D se blíží, a sice konec školního roku. Za vysvědčení dostanou školáci nějakou dobrotu.

Poté čekají děti prázdniny. Většina z nich zůstane přes léto v azylovém domě. Budou si hrát na zahradě, popřípadě tam i stanovat nebo se chodit koupat do Labe – jen kousek je veřejná pláž. Žádné cestování je nečeká, pro maminky, které jen tak tak vyjdou s rodinným rozpočtem, je dovolená nedostupná.

„Letos by se nám díky sbírce Daránek mohlo podařit vyslat děti na letní tábor,“ říká s nadějí Petr Krejcárek. „Pro děti by to byl ten nejlepší dárek ke Dni dětí, který si dovedou představit,“ říká empatický muž, který dělá svou práci srdcem. To samé vyžaduje i po svém týmu. Sehnat zapálené a pracovité lidi je podle něho kumšt, ale tady se zadařilo. Dětem, které strávily část svého života v azylovém domě, přeje, aby byl jejich život veselejší, radostnější a uspořádanější, než to zažily se svými rodiči. Přeje jim také, aby se jim splnily sny.

Daránek: Aby to ti nejmenší měli co nejlehčí

Více o kampani Daránek