Paní Jana se postavila na vlastní nohy i díky Tříkrálové sbírce

17. 1. 2024 Příběhy pomoci

Paní Jana se postavila na vlastní nohy i díky Tříkrálové sbírce

Partner ji psychicky i fyzicky týral. Byla na dně, všemu zlému přihlížely i jejich malé děti. Paní Jana našla pomoc v Azylovém domě sv. Gerarda, jedné z mnoha charitních služeb, kterou podporuje i Tříkrálová sbírka.

„Když k nám paní Jana přišla, působila velmi nervózně, nejistě, neměla vůbec žádné sebevědomí,“ říká sociální pracovnice Lucie Smíšková. Jana na bolestivé období vzpomíná se slzami v očích: „Už jsem to chtěla i vzdát.“ Nakonec ale našla sílu a od tyrana utekla. Jejím přechodným domovem, útočištěm a oporou se stal Azylový dům sv. Gerarda pro rodiny s dětmi v tísni, který Arcidiecézní charita Praha provozuje v Brandýse nad Labem.

Paní Jana získala bezpečné zázemí a klid. Začala na sobě pracovat. Ve spolupráci s psychoterapeutkou začala postupně znovunabývat sebejistotu. Velkou oporou pro ni byla i skupinová terapie, kde si dávaly vzájemně oporu maminky procházející podobnými problémy. Po roce je paní Jana sebevědomou ženou, která je schopná řešit svou situaci. Lépe zvládá výchovu dětí a našla si práci. „Určitě se nám s dětmi žije líp než před tím. Jsem v klidu, nemám deprese a nebojím se, co přijde zítra,“ uzavírá Jana minulost a vyhlíží lepší budoucnost.

Pomoc pro 1100 rodičů a dětí v nouzi

Azylový dům sv. Gerarda provozuje Arcidiecézní charita Praha už 20 let. Je určen pro rodiny s dětmi, které se dostaly do tíživé životní situace spojené se ztrátou bydlení. Za dobu své existence podpořil Azylový dům 1 100 rodičů a dětí. Službu každoročně podporuje výtěžek Tříkrálové sbírky.

Reportáž z Azylového domu sv. Gerarda odvysílala Česká televize v rámci benefičního tříkrálového koncertu (od 32. minuty). Koncert ke zhlédnutí ze záznamu nabízí ivysílání České televize.

Záznam koncertu