Těhotné ženy, která trávila noci v MHD, se ujali pracovníci Azylového domu Gloria

8. 3. 2024 Příběhy pomoci

Těhotnou Helenu vyhodil přítel z bytu. Ocitla se na ulici, sama a bez peněz. Byla v šestém měsíci těhotenství a nevěděla, co si počít. Byl říjen, večery začínaly být chladné a ona projezdila nespočet nocí v MHD. Byla v 6. měsíci těhotenství a neměla na světě nikoho, na koho by se mohla obrátit o pomoc.

Shodou šťastných okolností se Helena dostala do Azylového domu Gloria, který provozuje Arcidiecézní charita Praha a jehož patronem je NADACE AGEL. Azylový dům pomáhá maminkám ocitajícím se v krizové situaci a bez střechy nad hlavou. Těhotná žena se konečně mohla cítit v bezpečí a začít se chystat na příchod synka.

Nastávající maminka začala lépe jíst, aby se miminko mohlo dobře vyvíjet. Sociální pracovnice jí pomohla zařídit dávky, dostala doporučení do potravinové banky i pravidelnou potravinovou pomoc. V Azylovém domě jí pomohli doplnit výbavičku do porodnice.

Nový život

Začátkem roku 2024 přišel na svět Tomášek. Vážil pouhých 1580 gramů, proto si jeho i maminku nechali v porodnici déle. Kromě nízké porodní váhy se chlapeček narodil s problémy s imunitou. Do Azylového domu na pražském Barrandově se vrátili začátkem února. Novopečená maminka využila poradenství aktivizační pracovnice, která má velké zkušenosti s péčí o malé děti. „Paní Helena je pečlivá maminka, která nyní věnuje Tomáškovi svůj veškerý čas a energii a doufáme, že i díky její samostatnosti a pracovitosti je v budoucnu čeká již jen mnoho dobrých věcí,“ říká si sestra Imelda.

Kromě péče o miminko stojí před 39letou Helenou spousta povinností. Ve spolupráci se sociálními pracovníky dokončuje žádost o sociální byt pražského magistrátu. Právnička z Poradny sv. Vicence z Pauly paní také poradí ve všech právních otázkách, které nyní potřebuje řešit. „Je to pro mě obrovská podpora,“ říká Helena.

Rodinné zázemí

Smyslem pomoci Arcidiecézní charity Praha je poskytnout okamžitou pomoc člověku v nouzi, současně ho ale také připravovat na návrat do běžného života. „Paní Helenu jsme mj. podpořili v tom, aby navázala kontakt se svou rodinou, se kterou se dříve odcizila. Její syn bude mít možnost navázat vztah s prarodiči, se strýcem a tetou. Helena získá emocionální podporu i praktickou pomoc,“ uzavírá sestra Imelda.

Podpořte Azylový dům Gloria

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Pro maminky zajistíme terapeutickou skupinu.
  • Těm, které přijdou zcela bez prostředků, dáme do začátků potraviny, hygienické potřeby, léky a další nutnosti.
  • Dětem pořídíme školní pomůcky.
  • Zaplatíme náklady na provoz domu (energie, opravy atd.).

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)