Válka rozdělila Juliinu rodinu. Manžel si novorozeného syna nepochová

5. 5. 2022 Příběhy pomoci

Válka rozdělila Juliinu rodinu. Manžel si novorozeného syna nepochová

33letá Julie čekala třetí dítě. Bydlela s rodinou na předměstí Kyjeva a kvůli bombardování se už čtvrtý týden ukrývala s dětmi ve sklepě. Juliin manžel šel do boje a byl to on, který trval na tom, aby těhotná žena s dvěma dětmi opustila Ukrajinu. Slyšel od známých, jak mnoho žen porodilo ve sklepích anebo v kyjevském metru bez jakékoli zdravotní péče. Nechtěl, aby toto riziko podstoupila jeho drahá žena.

A tak se Julie v pokročilém stadiu těhotenství vydala na cestu. Nemohla odmítnout prosbu sousedů, kteří naléhavě prosili, aby jim a jejich dětem pomohla z válečné zóny také utéct.

Dramatický útěk před válkou

Všechny čekala strastiplná cesta. Těsně před odjezdem prostřelili vojáci okénka u auta, a tak jela posádka v březnovém mrazivém počasí 800kilometrovou cestu s rozbitými bočními skly.

Julie přijela do Česka se dvěma syny: 12letým Arťomem a 4letým Standou. Byl to pro ně velký krok do neznáma. Neměli tu žádné zázemí. Azyl našli až u Arcidiecézní charity Praha v kněžském Domově sv. Václava ve Staré Boleslavi. Ten se stal ze dne na den útočištěm pro čtyři desítky válečných uprchlíků.

Kvůli předporodní péči se rodina přestěhovala na charitní ubytovnu v centru Prahy, aby byla maminka blíž nemocnici U Apolináře, která ji převzala do péče. Arcidiecézní charita Praha pomohla mamince také se zajištěním jídla a oblečení.

Nic není jako dřív

„Pro miminko mám už vše připravené. Oblečky, plenky i kočárek. Chlapeček se bude jmenovat Makar. Nejstarší Arťom si přál sestřičku, ale druhý brácha prý taky dobrý,“ říká s úsměvem mladá maminka s tím, že termín porodu vychází na její narozeniny.

Chlapečkovi vybrali jméno spolu s manželem, ještě před tím, než je rozdělila válka. Tatínek si novorozeného syna nepochová, uvidí ho zatím jen na fotkách.

Arťom se kromě těšení na dalšího brášku denně učí. Má on-line výuku z Ukrajiny. Možná by prý raději ale chodil do české školy, aby si našel nové kamarády.

Na Ukrajině zůstal kromě manžela i Juliin tatínek, kterému je 58 let. Všichni si zvykají na to, že nic není jako dřív. A bojí se budoucnosti. Julie má ale jasno: „Jakmile válka skončí, vracíme se zpět domů.“ Zatím mají kam, jejich domy stále stojí. Všichni doufáme, že to tak zůstane.


Pomoc Arcidiecézní charity Praha ukrajinským uprchlíkům se zaměřuje na čtyři oblasti: Poskytujeme odborné sociální a právní poradenství tisícům příchozích, kteří se potřebují zaregistrovat a zorientovat v naší zemi. Zajišťujeme ubytování pro více než 250 osob v ubytovnách, bytech i charitních zařízeních. Uprchlíkům, které dlouhodobě sociálně doprovázíme, nabízíme v případě potřeby materiální pomoc – potraviny, drogerii, ošacení či léky. Věnujeme se také adaptačním aktivitám pro děti předškolního a školního věku.

Pomozte uprchlíkům na území pražské arcidiecéze

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

  • Poskytujeme podporu Ukrajincům, které válečný konflikt nutí opustit zemi
  • Poskytujeme cizincům na území Česka, kteří se ocitají v nouzi, materiální pomoc, právní a sociální doprovázení

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

 

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)

Související články

Ukrajina Naše pomoc uprchlíkům

1. 3. 2024

Více než jen střecha nad hlavou. Ubytovny pro uprchlíky již dva roky aktivně napomáhají integraci

Naše pomoc uprchlíkům

26. 2. 2024

Setkání v Budapešti: Evropské Charity koordinují pomoc Ukrajině

Novinky z ostatních Charit

24. 2. 2024

Dva roky je Charita Česká republika s Ukrajinou – naše pomoc neustává

Naše pomoc uprchlíkům

21. 2. 2024

Dva roky solidarity. Charita pokračuje v pomoci ukrajinským uprchlíkům