Díky silné vůli a charitnímu Centru Fatima má David zase plány do budoucna

9. 5. 2022 Příběhy pomoci

Díky silné vůli a charitnímu Centru Fatima má David zase plány do budoucna

Jeho vzorem byl legendární fotbalista Jozef Chovanec. V rodném Havířově trénoval malé kluky. V den našeho setkání se chystal na zápas SK Třeboradice. Fotbal Davida provází celý život. I když mu lékaři amputovali nohy.

S energickým čtyřicátníkem se scházíme v Centru pro tělesně postižené Fatima, které v pražských Třeboradicích provozuje již 24. rokem Arcidiecézní charita Praha. Přichází o berlích, ale čiší z něj optimismus. I díky němu překonal životní kotrmelec, který se stal 1. prosince 2020: jeho zdravotní problémy zašly tak daleko, že mu lékaři museli amputovat obě nohy. Na vše byl přitom sám, rodiče už nežijí, sestra bydlí 400 kilometrů daleko.

Rodinou se mu tak na pár měsíců stal zdravotnický personál. Čtyři měsíce po operaci dostal protézy a začal se s nimi sžívat – pomalu, postupně, ale vytrvale. Lékaři oceňovali jeho obrovskou chuť žít dál a jeho každodenní poctivý trénink si natáčeli a videa používali při prezentacích. Loni 19. května nastal Den D a Davidovi skončil pobyt v nemocnici. Ale co dál?

„Nevěděl jsem, co bude, ani jak budu fungovat,“ vzpomíná. Když mu sociální pracovnice nabídla služby Centra pro tělesně postižené Fatima, neváhal ani vteřinu. David tenkrát přijel na vozíku, nezvládal sám ani hygienu a v hlavě měl miliony otázek. Díky profesionalitě pracovníků Fatimy na ně hned od prvního dne dostával odpovědi.

„Klientům poradíme se vším. S dávkami, s invalidním důchodem, s registrací na Úřadu práce, i s kontaktováním psychiatra. Klienty učíme žít ve změněném stavu, postupně je vracíme do života. Na to v nemocnici není prostor. Tím, že musí řešit praktické věci, zapomenou na chvíli na své bolesti,“ říká ředitelka Centra Sylvie Smidová.

David ve Fatimě za jediný rok udělal obrovské pokroky. „Měl jsem období, kdy jsem záviděl lidem nohy. Ale naštval jsem se na sebe, že přece nebudu fňukat,“ přiznává. Dnes už sám dojede do Prahy, shání si práci a má šanci získat sociální byt. „Musím mít řád a jasnou vizi. Do své původní profese v zahradnictví už se asi nevrátím, ale rád bych dělal třeba administrativu. Možná potkám i novou přítelkyni,“ prozrazuje plány do budoucna. Za to, že nějaké vůbec má, vděčí své silné vůli, ale také personálu centra Fatima.

Centrum pro tělesně postižené Fatima je průkopníkem tohoto druhu služby v tuzemsku. Kapacita je 14 klientů, tím je zaručena individuální péče. Průměrný pobyt trvá jeden rok.

Podpořit Centrum Fatima můžete i vy!

Pomocí vašeho bankovního účtu můžete zaslat libovolnou částku. Každý dar je důležitý.

Na co váš příspěvek využijeme?

• Obnovíme kompenzační pomůcky, které dosloužily.
  • Zajistíme klientům doprovod při obchůzkách mimo Centrum.
  • Uspořádáme pro klienty grilování a zabíjačku.
  • Zaplatíme náklady na provoz domu (energie, opravy atd.).

Pomáhejte s námi lidem v nouzi

Můžete pomoci jednorázově nebo přispívat pravidelně každý měsíc.
Váš dar proměníme v pomoc lidem, kteří naši podporu potřebují.

Děkujeme, že chcete pomáhat!

Pomoci můžete
online a hned Šipka nahoru (bílá)