Pomoc lidem bez domova ještě není na hraně svých kapacit

Mrazivé teploty klesající pod mínus 10 stupňů Celsia způsobily zvýšený zájem o služby lidem bez domova, zvláště o noclehárny. Kapacity zatím dostačují. Arcidiecézní charita Praha se na začátku ledna připojila k mimořádným opatřením Magistrátu hl. m. Prahy, díky nimž je situace v Praze pod kontrolou a žádný člověk bez přístřeší nemusel být z noclehárny odmítnut.

V krizové noclehárně v Michli přenocuje denně stovka osob bez domova

Na začátku ledna otevřel Magistrát hl. m. Prahy zimní krizovou noclehárnu pro lidi bez domova v Chodovské ulici v Praze 4-Michli. Její provoz zajišťují i pracovníci Arcidiecézní charity Praha. Noclehárna má kapacitu 120 lůžek. Lidé bez domova zde mohou přespat, umýt se, dostanou teplý čaj a chléb. Součástí této humanitární pomoci je i služba zdravotníků.

Poskytujeme materiální pomoc nejchudším rodinám

Díky Fondu evropské pomoci nejchudším osobám, Operačnímu programu potravinové a materiální pomoci, pomáháme osobám a domácnostem ohroženým chudobou a sociálním vyloučením. Nejchudší lidé získávají díky projektu zdarma potraviny, hygienické potřeby, základní domácí potřeby a textilní výrobky. V rámci projektu jsou nabízeny doprovodné aktivity přispívající k sociálnímu začleňování.

Pomoc musí člověka posouvat, kdyby byla bezbřehá, je k ničemu

K ohroženým skupinám, kterým se Charita věnuje, patří také vězni. Lidé vykolejení z pobytu za mřížemi a s pošramoceným sebevědomím, kteří hledají svoji další cestu. Mnohdy začínají úplně od nuly, často s dluhy na krku. S bývalými vězni se často setkávají pracovníci azylových domů. „Řada našich klientů má ‚záznam‘, není to nic neobvyklého,“ říká sestra Radima z Azylového domu sv. Terezie v Praze, kde lidem v nouzi poskytují odborné poradenství.

Nízkoprahové denní centrum umožní lidem bez domova přečkat noc na "teplé židli"

Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez přístřeší, které Arcidiecézní charita Praha provozuje v pražském Karlíně, dnes zahájilo v reakci na mrazivé počasí a nedostatek lůžek v noclehárnách krizový provoz. Lidé bez domova zde mohou přenocovat na tzv. teplé židli.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371