Nepostradatelná pomoc projektu na podporu rodičovských kompetencí

Již šestým rokem probíhá v azylových domech Arcidiecézní charity Praha program na podporu rodičovských kompetencí. Cílem projektu je podpora maminek z azylového domu v jejich rodičovské roli.

Socioterapeutická skupina pro maminky s dětmi – i maminky potřebují čas pro sebe

Když jsme před šesti lety rozjížděli projekt na podporu v rozvoji rodičovských kompetencí klientek azylových domů a v rámci něj socioterapeutické skupiny, řešili jsme i otázku, co s dětmi v době konání skupin? Neměli by být stále děti s matkou? Kdo je bude hlídat? Komu to vlastně pomůže? Měly by si maminky zvykat na to, že jim naši pracovníci hlídají děti?  Přiznám se, že jsem dodnes trochu rozpačitý, když se o hlídání dětí se zaměstnanci azylových domů, kam jezdíme, bavím. Připravil jsem proto tenhle krátký text, kde se nad věcí zamýšlím a zároveň tím i trochu představuji, jak skupiny fungují.

Skupinové terapie a videotrénink interakcí očima maminek  z azylových domů

Sociální pracovníci, kteří pomáhají maminkám s dětmi v tíživé životní situaci, hledají možnosti, jak maminky účinně ovlivňovat ke změně postojů a k celkové změně jejich sociální situace. Jak ukázat, které jejich návyky a chování může být například příčinou narušených rodinných vztahů, jak pomoci překonat zažité trauma. Pracovníkům dnes pomáhají moderní metody, jako jsou videotrénink interakcí či socioterapeutické skupiny. Jak tyto aktivity vnímají samy maminky?

Maminky z Azylového domu Gloria rozvíjí svou osobnost a dovednosti

Již pátým rokem pomáhá maminkám v našem azylovém domě Gloria projekt na podporu rodičovských kompetencí. Díky nadšení kolegů, kteří šli do něčeho nového, může nyní náš dům sloužit maminkám lépe. Můžeme nabízet socioterapeutickou skupinu, která se stala nedílnou součástí našeho domu a pomáhá otevřít, prožít a vyčistit různá zranění, potíže a konflikty v bezpečném prostředí. Odborně vyškolení terapeuti jsou ochotni se maminkám věnovat i individuálně.

Zveme vás na Den otevřených dveří

U příležitosti svátku sv. Vincence z Pauly, zakladatele a patrona moderní charitativní práce, pořádá Charita celonárodní kampaň Den Charity. Arcidiecézní charita Praha vyhlašuje Den otevřených dveří ve svých střediscích sociálních služeb i v Centru zahraniční spolupráce. Přijďte se seznámit s našimi pracovníky, dozvědět se o tom, jak naše služby fungují a jaké je jejich zázemí. Těšíme se na vás.

Pomáhejte nám pomáhat!

Navštivte Penzion u sv. Kryštofa

Využijte služeb našeho penzionu.
Praha 10 - Záběhlice

TEL. 272 769 371